Wireless Internet

wireless internet

Wireless Internet keresés

wifi

Linkek>>

Olcsobb Internet

Mobil Internet

Toshiba notebook

Akciós Notebook

Gps készülék

Laptop Akció

 

-0001.11.30. 00:00 wifi

Vezeték nélküli internet wireless internet mely lehetővé teszi az internet elérést telefonvonal vagy egyéb kábeles internet szolgáltatás használata nélkül. Magyarországon egyre több wireless internet szolgáltató létezik melyek főkép a nagyobb városokat látják el ezzel az egyre népszerűbb technológiával. Melynek köszönhetően akár a mező közepén egy laptop vagy PDA segítségével élvezhetjük az internetet. Az adatátvitel vezeték nélkül rádió hullámok segítségével történik mely az úgy nevezett IEEE 802.11 szabványnak megfelelő technológiát használja mely 2,4 Ghz -en működik. Nagy előnye hogy ez a technológia az egész világon civil felhasználásra lett kifejlesztve így nem engedélyhez kötött.

Hogyan használhatjuk a wireless internetet ?

wifi internet

Ennek több módja is létezik:

Vannak olyan szolgáltatok akik havidíj ellenében biztosítják a jó minőségű és megfelelő sávszélességű vezeték nélküli internet hozzáférést az ö általa lefedet területen, ahogy azt a régi internet szolgáltatónknál megszoktuk és használtuk csak itt nagyobb mobilitással vezeték nélkül tehetjük mind ezt. Van olyan lehetőség is ahol előre fizetős rendszerben vásárolhatunk hozzáférési időt például egy emelt díjas Sms-el.

De nem e miatt terjed ilyen gyorsan a wireless internet..

Hanem az ingyenes Hotspot szolgáltatoknak köszönhetően.
A hotspot egy nyilvános, vezeték nélküli WiFi internet hozzáférési pont, hatótávolsága nagyjából 30-50 méter. Segítségével a vendégek csatlakozhatnak saját gépükkel az internetre. A lényege hogy bárki használhatja az arra alkalmas eszközzel notebook-al, Pda-val és az újabb mobiltelefonok is alkalmasak a wifi kapcsolatra.

Bizonyos gyors éterem láncoknál marketing fogás, hogy a vendégeket az ingyenes internet hozzáférés lehetőségével próbálják marasztalni mert ha maradnak internetezni valószínűleg rendelni is fognak.
A különböző kávéházakba, bistrokba, pubokba, egyéb vendéglátó helyeken és a legtöbb hotelben, szállodában, repülőtereken, egyes pályaudvarokon is használhatjuk a wireless internetet ingyen. A vendéglátók általában rendelést is elvárnak az internet igénybe vétele előtt..
Viszont léteznek olyan művelődési központok iskolák, egyetemek könyvtárak ahol egyáltalán nem szükséges emiatt rendelni vagy vásárolni ilyen pl.: a Széchényi könyvtár is.

Az ingyenes szolgáltatoknak a nagy hátrány hogy az adott lefedettségi körön belül bárki használhatja, ezért előfordulhat, hogy túlterhelt a rendszerük ez a sávszélesség csökkenését eredményezi mely ellen úgy védekeznek hogy korlátozzák a felhasználó számot ezért előfordulhat hogy nem tudunk bejelentkezni.

Wireless internet otthon.

wireless internet otthon

Akik a fent említett vendéglátók közelében laknak szerencsésnek mondhatják magukat mert ha hatókörön belül vannak bátran használhatják az internetet ingyen..
De ha nincs a házunk vagy lakásunk közelében ilyen, kialakíthatunk saját wireless internet hálózatot melyhez csak egy Wireless router szükséges amihez csatlakoztatjuk az internet hozzáférésünket és az elvégzett bealítások után már is foghatjuk az internet jeleket a számítógépünkbe helyezett WirelessLan hálózati kártyával. Ezáltal a lakásunk bármely pontján internetezhetünk vezeték nélkül akár a kertben is, és ha az internet szolgáltatónk ezt nem tiltja akkor több számítógéppel is használhatjuk az internetet egyszerre. Viszont ha saját wireless internet hálózatot készítünk mindig használjuk a jelszavas védelmet mert ha nem állítunk be jelszót bárki aki a jeleinket fogja rá tud csatlakni és használhatja az internetet.

Wireless internet szabványok

Az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt Wlan-t mely az IEEE 802.11 néven vált ismerté. Az IEEE az angol: Institute of Electrical and Electronics Engineers magyarul: Elektronikai és Villamos Mérnökök Intézménye, a társaság tevékenysége földrajzilag is világméretű, központja Washingtonban található.

A következö szabványokat használhatjuk.

IEEE 802.11b
Maximum 11 Mbit/mp adatátviteli sebetségü hálozat mely 2,4 Ghz frekvencia tartományt használja. Ez a legrégebbi és talán a legelterjetebb szabvány. A 11 Mbit/mp tartományban működő eszközök hatótávolsága a terepviszonyoktól függően változhat.

IEEE 802.11g
Maximum 54 Mbit/mp adatátviteli sebetségü hálozat mely 2,4 Ghz frekvencia tartományt használja. A 802.11b szabvánnyal majdnem minden tekintetben megegyezik, a ma kapható routerek többsége mindkettőt támogatja. Előnye hogy nagyobb a sávszélessége viszont a távolság növekedésével romlik a hatásfoka és sokkal érzékenyebb az interferenciára.

IEEE 802.11a
Maximum 54 Mbit/mp adatátviteli sebetségü hálozat mely 5 Ghz frekvencia tartományt használja. 5 GHz-es frekvenciasávban működő eszközök előnye a nagy távolság áthidalása (kb. 1km) és a magas sávszélesség, de általában csak két pont közti kapcsolatra használják és az ehhez használható eszközök jóval drágábbak, és nagyon fontos a multi pontok közti akadálymentes rálátás.

IEEE 802.11n
Maximum 248 Mbit/mp adatátviteli sebességű hálózat mely 2,4Ghz és 5 Ghz frekvencia tartományt használja. Ez a jelenlegi legnagyobb adat sávszélesség technológia mely támogatja a WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK titkosítás eljárásokat is.

Wireless internet titkosítási szabványok

Az első és a legrégebbi szabvány a WEP Létezik 64, 128, 256 és 512 bites titkosítási változata is (de sajnos csak a 64/128 az elterjedt). Ez a titkosítási szabvány mára elavultnak mondható valamennyi védelmet ad ugyan a támadások ellen de nem nevezhető biztonságosnak. Ha az eszközünk támogatja a WPA titkosítást mindenképpen azt használjuk. A WPA szabvány 2003 óta létezik mely sokkal nagyobb biztonságot nyújt ez a rendszer egy RC4 alapú titkosítási algoritmust használ. A WPA- nál jóval hosszabb biztonsági kód megadható min a régebbi WEP-nél de a kódot itt is érdemed kis -nagy betűk és számok kombinációjában megadni. A WPA2 és PSK titkosítási eljárás mely a legnagyobb védelmet biztosítja itt akár 64 karakter hosszú hálózati kulcsot is használhatunk, és használhatjuk a hálózati név elrejtés funkciót a még nagyobb Wireless internet biztonság érdekében.

 

 

Címkék: ingyen internet wifi ingyenes wireless hotspot hotspotter